Авиацията се оказа напълно неподготвена за скоростното възстановяване на пътникопотока  Все

...
 Авиацията се оказа напълно неподготвена за скоростното възстановяване на пътникопотока  Все
Коментари Харесай

Адът да летиш със самолет през 2022 г.

 Авиацията се оказа изцяло неподготвена за скоростното възобновяване на пътникопотока
 Все по-често за полет от 2-3 часа хората чакат по 10-15, получават премаршрутиране, а ако са чекирали багаж, просто могат да не помнят за него

Преди дни “Луфтханза ” заяви, че анулира още 800 полета от и до Франкфурт и Мюнхен както по европейски, по този начин и по задокеански автобуси. В същото време и столичното летище влезе в кошмара на многочасовите опашки за чекиране на багаж – единствено преди ден три часа не са били задоволителни и семейство с бебе оставя детето на свои близки, изчакват да одобряват багажа им, връщат се, взимат и бебето и още веднъж се насочат към летището. Българи все по-често изпращат куфарите си с куриерски компании, а хотели в Европа към този момент одобряват, че багажът може да дойде и без пасажер, единствено против резервация.

Расте броят на пасажерите, които напълно трансформираха навиците си за пътешестване със аероплан и събират нужното единствено в ръчен багаж, действайки на правилото: всичко тежко върху пасажера, лекото в багажа, носи се спомагателна торбичка, в която пасажерът може да смъкна ненужните облекла, с които наложително се поти.

Само за изтичащото лято към 10 хиляди полета дневно закъсняват, а анулираните са сред 1700 и 2000. Класациите на летищата са към този момент на база некадърност да обработят полети и багажи.

Само на “Хийтроу ” в Лондон обърканите багажи надхвърлят 100 хиляди за летния сезон, а от ден на ден пасажери по света купуват така наречен air tags, които прикрепват към багажа и онлайн наблюдават местоположението на чантите си. Това обаче не оказва помощ, когато пасажерът е в Лондон, а вижда, че куфарът му е някъде на летището във Флорида. Разработчиците на air tags също откриха отлична пазарна ниша, тъй като следенето работи против годишен абонамент от приблизително към 40 $. Една от прогнозите е, че единствено работещите с Apple проследяващи устройства може да надвишават 30 млн. продажби при междинна цена към 30 $ за численост.

Сред куриозите на лятото е полет на Delta Airlines в средата на юли, когато в самолета са качени към 1000 изоставени куфара, които пътуват независимо от Лондон към Съединени американски щати и по-късно са разпределени към своите притежатели.

С днешна дата към този момент няма никаква гаранция, че даже пасажерът да се добере до чекин, багажът му фактически ще дойде, а по кое време и на кое летище, както и дали няма да е опоскан, е обособен, не по-малко обезпокоителен въпрос. Хората, чиито полети са с прехвърляне, все по-рядко получават цялото наличие на куфарите си, като обезпечено се краде от летищата в Южна Америка – изчезват от дребни сувенири и несесери до кожени якета, обувки и цели тоалети. Катинари са счупени и вътре намирате записка: “Проверка за опиати ”. Авиокомпаниите са засипани с претенции за компенсации, които обаче, даже да бъдат отпуснати, ще дойдат с голямо забавяне.

Това е действителността на авиопътуванията през 2022 година След двете коронавирус години, когато съгласно Bloomberg над 400 хиляди заети в авиосектора бяха освободени и откриха друго прехранване, никой не допусна, че пътуванията ще се върнат на старите равнища съвсем с ракетно наваксване. Но там, където се появиха пасажери, се оказа, че към този момент няма кой да ги обслужи – както наземен личен състав и чиновници по сигурността, по този начин и водачи и стюардеси.

Превозвачите започнаха да вдигат цените, за да ограничат потока на пътуващите, само че и това не се трансформира в спирачка.

След като по целия свят се заприказва за пенсиониране на най-големия пътнически аероплан “Ербъс А380 ”, който е напълно двуетажен, сега той всеобщо се завръща в приложимост, тъй като най-малко с един полет се транспортират най-вече пасажери.

Накратко: в случай че желаете да пътувате несъмнено, полетът да се състои, а багажът съвсем несъмнено да дойде, избирайте самолетни компании от тоталитарни страни. Там превозвачите са държавни, никой не си помисля за стачка и в случай че нещо в багажа изчезне, ще е по виновност на товарачите в крайните страни.

За късите курсове към този момент никой не подсигурява, че ще се състоят. Все по-често за полет от 2-3 часа хората чакат по 10-15, получават премаршрутиране (ако са чекирали багаж, просто да не помнят за него), кацат и изхвърчат от още няколко летища в браунови придвижвания из небесата и най-после, изцяло изтощени, стигат до мечтаната цел.

Кои са облагодетелствани, когато въпреки всичко полетът се състои? Това са пасажерите в бизнес и първа класа. За тях постоянно стоят отворени гишета, техният багаж може да е два пъти повече от този на пасажерите в икономична и два пъти повече като ръчен, а чекираните чанти са облепени с огромни оранжеви етикети, с цел да е ясно и на товарачите, че най-малко този багаж би трябвало да се качи. Дали обаче ще пътува на верния аероплан, също е под въпрос.

Факт е, че до момента в който през 90-те години цената за самолетен билет в икономична класа сред Лос Анджелис и София бе 2000 $, то в този момент цената е малко по-висока за бизнес класа, която по разкош няма допирна точка с тогавашната, на цена към 8-10 хиляди $.

В света на авиационния превоз е реалност ново извращение, което непрекъснато подвига цената за бизнес класата и към този момент не приказваме за седалки, а за футуристични кътчета, оборудвани с тв приемник с десетки канали, маса, лично гардеробно пространство, чехли, пижама, козметика в първокласна чантичка, пухена възглавница, чаршафосано одеяло, независима врата за седалката (да не би на някой пасажер да му хрумне да седне при вас, без да почука) и коленопреклонно лоялен стюард. Храната имитира многостепенно гурме меню, авансово заявявате кашер, вегетарианска или единствено прясна трева за вегани.

Все по-често първа класа съставлява независима стая и в най-луксозен вид – помещение със спалня, работно бюро, персонална тоалетна и баня. Цената за полет от Сан Франциско до Лондон да вземем за пример е към 24 000 евро. Цената за оборудването на кабината обаче е 1 млн. $. Най-дългият полет в света продължава 17 часа и пасажерът би трябвало не просто да е милионер, само че и фанатик, с цел да ангажира въздушния апартамент.

Бизнес местата в самолетите нарастват количествено с всяка нова трансформация, а пасажерите, които пътуват в икономичния салон, получават все по-малко улеснения. Дори и най-популярните превозвачи в Европа свиха разстоянието между седалките до максимум – човек с ръст над 1,80 трудно събира коленете си, наклонът на седалките бе понижен на 15 см и единствено си представете в какво положение сте след 10-11-13 часа в такава позиция. При сходни условия умерено можем да приказваме за нискотарифни транспорти под маската на постоянен транспортьор. Сякаш самолетните компании се надсмиват над тези, които ценово не могат да си разрешат по-висока класа, и им споделят: “Бъдете признателни, че въобще ви возим! ”.

Колко и в какво инвестират днес авиокомпаниите?

Цената на една седалка в бизнес класа е към 80 000 $, а съгласно списание “Таймс ” със своите към 2000 обособени съставни елементи седалките в първа класа са с цени сред 250 и 500 хиляди $. С цени за съответните съсловия и 100% натовареност всяка седалка се изплаща за към месец. На този декор цена от към 3000 $ за седалка в икономична класа (и в нискотарифен самолет) е по-скоро алегорична, само че в нея никой не планува комфорт, а наложителното - нещо, върху което да се седне, и нещо, което да подпре гърба.

Комфортът на пасажерите в икономичната класа остава на назад във времето

В началото на 90-те седалките в елитните салони са по-широки, по-меки и просто се навеждат обратно. През 1995-а British Airways поставят седалка, която се трансформира в легло в първа класа, и цената е към 10 хиляди $ за задокеански полет. Днес е немислимо транспортьор да предложи изтънчено пътешестване без легло и всички спомагателни екстри, които да убедят пасажера, че той може да се рее в облаците нехайно.

Днес, когато човек избере с кой транспортьор ще лети, незабавно може да ревизира коя седалка би била най-подходяща за него. Преди да заплати билета, към този момент е написано каква трансформация аероплан ще извърши полета. Тогава се прави инспекция в уеб страницата seatguru и там се вижда схемата на всеки вид аероплан, кои седалки се водят за комфортни, кои са с най-неприятно разположение или с най-голямо разстояние за краката.

Утвърдените производители на самолетни седалки в света са към 20-ина и оборотът им ще доближи към 16 милиарда $ годишно през 2027 година За пасажери се борят към 800 превозвача по целия свят и всеки от тях желае да вози платежоспособните. Само в идните 10 години прогнозите плануват в небето да полетят още към 44 хиляди самолета, което прави минимум 5,3 милиона седалки!

След седалките обаче в оборудването на пътническите салони идват екраните и озвучаването, които прибавят сред 10 и 20 хиляди $ на седалка. Правата за лъчение на филми на месец костват към 25 хиляди $ за всяка нова продукция и спадат до 3500 $ за остарели произведения. И си представете каква е цената за удоволствието да превъртите пет пъти над 300 филми и шоупрограми и най-после да заспите, тъй като ви е скучно!

Докато през 90-те години в самолета спускаха един екран и през целия полет излъчваха два кино лентата, през днешния ден пасажерите се ядосват, в случай че в полета на отиване и на връщане заварят една и съща стратегия на персоналните си екрани, налични и за всеки пасажер в икономична класа!

Отделна промишленост обезпечава дребните “напълно безвъзмездни ” подаръчета, които получават пасажерите по дългите автобуси, и изцяло обособена е промишлеността за борден кетъринг.

През 2022 година обаче удоволствието от летенето до мечтана дестинация е заместено с нервно напрежение дали ще съумеете да чекирате багажа, дали въобще ще дойде, дали вие ще излетите, а къде ще кацнете и с какъв брой часа или дни, проектите ви ще бъдат изменени и в последна сметка – какъв брой ще коства всичко това.

На голям интерес се радват чартърните полети и от ден на ден превозвачи отделят запас от своите самолети, с цел да прелитат света, само че пасажерите да бъдат сигурни и спокойни. Компаниите дават упътвания по какъв начин пасажерите да събират единствено ръчен багаж.

Най-оптимистичната прогноза е, че до една година светът на авиацията още веднъж ще е естествен. А другата клетва е, че какъвто и нов вирус да се стовари на света, въздушният превоз няма още един път да се самоубие ритуално.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР